Cześć dziewczyny! Jak
Wami mija długi weekend? Ja postanowiłam w piątek uczcić jego początek
romantyczną kolacją. Sama się temu dziwię, ale kolejny post o gotowaniu jest
mój! (Kasia do roboty;)! W tym poście podam Wam przepis na danie główne (z
przystawki zrezygnowałam, ze względu na to, że kolacja była o nieprzyzwoicie
późnej porze, o której nie powinno się już nawet myśleć o jedzeniu - co nie
zmienia faktu, że deseru nie można było sobie odpuścić;)) Ale o nim już w
kolejnym poście, a tymczasem podaje przepis na naprawdę smaczne danie na
romantyczny wieczór we dwoje;)
Składniki:
-
350 ml passaty (włoski przecier pomidorowy)
-
400 ml mleka kokosowego
-
ok. 250 g mrożonych krewetek tygrysich
-
ok. 100 g krewetek koktajlowych
-
1 papryka
-
1,5 łyżki drobno startego imbiru
-
2 ząbki czosnku
-
ok. 2 łyżek drobno startej cebulki
-
łyżka oleju kokosowego
-
3 łyżeczki kurkumy w proszku
-
1 łyżka ostrej papryki w proszku
-
1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
-
szczypiorek
-
dziki ryż
Przygotowanie:
. - Do średniego garnka wlać passatę, doprawić solą,
pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym
ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Do sosu dolać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować.
Gotować przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
- Ugotować dziki ryż w osolonej
wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć.
Paprykę pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce czosnek, imbir i cebulę (na
małych oczkach).
- Na patelni rozgrzać olej
kokosowy, włożyć starty imbir, czosnek i cebulę oraz gotową pastę curry i
smażyć przez około 3,4 minuty lub do czasu aż składniki lekko się
zrumienią, włożyć krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 2 minuty.
- Dodać paprykę, kurkumę i ostrą
paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często
mieszając. Na patelnię wlać sos, zagotować. Gotować przez minutę i
odstawić z ognia. Posypać szczypiorkiem. Podawać z ryżem.!!!SMACZNEGO!!!
Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz