niedziela, 10 listopada 2013

Krewetki z papryką w sosie curry z mleka kokosowego i pomidorów

Cześć dziewczyny! Jak Wami mija długi weekend? Ja postanowiłam w piątek uczcić jego początek romantyczną kolacją. Sama się temu dziwię, ale kolejny post o gotowaniu jest mój! (Kasia do roboty;)! W tym poście podam Wam przepis na danie główne (z przystawki zrezygnowałam, ze względu na to, że kolacja była o nieprzyzwoicie późnej porze, o której nie powinno się już nawet myśleć o jedzeniu - co nie zmienia faktu, że deseru nie można było sobie odpuścić;)) Ale o nim już w kolejnym poście, a tymczasem podaje przepis na naprawdę smaczne danie na romantyczny wieczór we dwoje;)

Składniki:

- 350 ml passaty (włoski przecier pomidorowy)
- 400 ml mleka kokosowego
- ok. 250 g mrożonych krewetek tygrysich
- ok. 100 g krewetek koktajlowych
- 1 papryka
- 1,5 łyżki drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 łyżek drobno startej cebulki
- łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
- szczypiorek
- dziki ryż

Przygotowanie:

.           -  Do średniego garnka wlać passatę, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
             - Do sosu dolać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować przez około 10-15 minut, w razie     potrzeby doprawić solą.
               - Ugotować dziki ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce czosnek, imbir i cebulę (na małych oczkach).
            - Na patelni rozgrzać olej kokosowy, włożyć starty imbir, czosnek i cebulę oraz gotową pastę curry i smażyć przez około 3,4 minuty lub do czasu aż składniki lekko się zrumienią, włożyć krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 2 minuty.
               - Dodać paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Posypać szczypiorkiem. Podawać z ryżem.!!!SMACZNEGO!!!

Pozdrawiam,
Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz